ПЕРІОД СПОКОЮ КАРТОПЛІ, ВПЛИВ І НАСЛІДКИ. (ПРИЧИНИ ПРОРОСТАННЯ МОЛОДОЇ КАРТОПЛІ, НАРОСТАННЯ НА КАРТОПЛИНАХ МОЛОДИХ БУЛЬБ )
У сортів картоплі період спокою має різну тривалість і це не залежить від стиглості сорту.
Є сорти надранні, як БЕЛЛА РОЗА німецької селекції, які мають дуже гарну лежкість, тобто довгий період спокою. Так само є середньо-ранні (Тайфун), середньо-стиглі (Сердечко, Лорет) і пізні сорти з гарною лежкістю, такі як українська ЧЕРВОНА РУТА. І навпаки є сорти з періодом спокою дуже коротким, як Славянка.
Основним фактором зміни тривалості періоду спокою є температура повітря при зберіганні картоплі. Оптимальна +2-4. По мірі підвищення температури в картоплині відбуваються ростові процеси, які негативно впливають на якість картоплі як продукту для харчування. Картоплини при цьому завчасно обростають пагонами, стають м”якими, зморшкуватими, втрачаючи вологу і енергію, що може негативним чином вплинути на якість насіння після багаторазового обламування пагонів.
Тепер ми знаємо, що після закінчення періоду спокою починається для картоплин новий вегетаційний період. Але в останні роки часто буває так, що на ділянці, де завершився ріст картоплин і стебла вже починають підсихати, у цей період на новому врожаї картоплі, який ще не встигли викопати, починають проростати нові вічка. Яка ж причина такого аномального явища?
Ніякої аномальності у цьому немає. Закономірність таких процесів відбувається по причині перегріву і пересихання грунту у літній спекотний період, коли рослина призупиняє свій ріст. Рослина картоплі перестає рости і накопичувати в картоплинах вуглеводні при перегріванні грунту наближеному до +30 і вище. Саме ці негативні фактори змушують рослину перейти у період спокою. В цей час від спеки стебла в”януть і рослина втрачає здатність для продовження росту і накопичення врожаю. Як тільки погодні умови змінюються, випадають дощі, знижується температура — картоплини хоч і нові, молоді, як ми вже знаємо, після періоду спокою починають новий вегетаційний період. Це може негативним чином позначитися на здатності цих картопрлин до проростання у весняний період, коли прогріваючи перед посадкою деякі картоплини не проростають і відповідно не сходять у грунті.
Те ж саме можна сказати про наростання на новому врожаї картоплі молодих бульб. Це явище викликане також призупинкою росту картоплі через перегрівання та пересушування грунту, але у цій фазі ще є потужна коренева система, стебла, листя і коли погодні умови стають сприятливими – ріст відновлюється і поживні речовини по живих ще столонах накопичуються вже на вічках сформованих картоплин, які перетворюються на молоді картоплинки. Це можна використати для отримання дуже якісного оздоровленого посадкового матеріалу незважаючи на свій малий розмір, бо їх формування відбувається не під час впливу високої температури, а після, коли настає оптимальний температурний режим. Отже, чим довший період спокою сорту – тим стійкіший він до проростання, бо щоб знову пробудитися, йому потрібно значно більше часу.
Прогріванням картоплин весною на протязі одного місяця ми не тільки підсилюємо здатність картоплин до швидкого розвитку креневої системи і стебел для активного захоплення весняної вологи, але й маємо можливість побачити і відбракувати ті картоплини, які виродилися що з ниткоподібними пагонами, та картоплини, які втратили здатність до проростання.
PS. Додаткова інформація.
Період спокою (ПС) картоплі вимірюється часом з дня її зав’язування до появи приросту бруньок від 0,5 до 1,5 мм за день при t +10. Постійного зв’язку між скоростиглістю сорту і довжиною ПС немає. Висока t під час вегетації скорочує ПС, а прохолодна продовжує його. Також на ПС впливає t зберігання бульб;
Довготривале прогрівання бульб при високій t – фактор виродження. При прогріванні їх на протязі 30 днів при t +35 з одночасним освітленням підсилювалась шкідлива дія вірусів, відмічено зниження врожаю (до 21%), виявлено наявність ознак фізіологічного старіння;
Щоб вивчити вплив високих температур на виродження картоплі були проведені досліди впливу гарячої води з t +45 на протязі 2 годин. Через три тижні при t зберігання +18-20 виявили 87% бульб з нитковидними ростками;
Встановлено, що тепла погода в період від сходів до початку періоду формування бульб, прохолодна в період формування бульб, суха і тепла в період збору врожаю сприяє одержанню високого врожаю картоплі і зменшенню ураження його хворобами;
Бульби, як правило гинуть при t -1 -2, але у випадку поступового переохолодження можуть витримувати t -3 -4;
На врожай картоплі в першу чергу впливає водно-температурний режим. Як показали спостереження вчених, найбільш оптимальна t грунту в 10-сантиметровому шарі для нормального приросту бульб є +15 +19 при вологості грунту 70% повної вологоємності. При вологості 50% оптимальна t грунту +14. Підвищення вологості більше 90% викликає загнивання, удушення і загибель бульб картоплі. При довготривалому перезволоженні найбільші витрати спостерігаються при t грунту вище +25. Від задухи більше потерпають ранні і середньоранні сорти;
Кількість бульб збільшується із зменшенням t грунту до +9, а самий найбільший їх приріст відмічений при +15. Низька t грунту сприяє утворенню бульб невеликого розміру і у великій кількості, що бажано для насінництва;
Вирощуючи картоплю на охолодженому грунті (+10 +15) бульби залишаються здоровими, а при постійному відборі на насіння найбільших картоплин з передпосадковим різанням на частини по 1-3 вічка – сорти не тільки зберігатимуть свою початкову продуктивність, а й покращують свої властивості по врожайності (якщо вони не гібриди, які по своїй природі схильні до виродження).
Вчені рекомендують для вирощування здорового насіневого матеріалу проводити літні посадки ранніх і середньоранніх сортів, або вирощувати картоплю під світлою солом”яною (подрібненою) мульчею;
Встановлено, що при довгому періоді формування бульб (період довгого дня) в умовах високої t грунту і пізніх строків збору врожаю збільшується виродження картоплі і знижується врожай;
При літній посадці картопля завжди менше вироджується, відрізняється підвищеною життєвістю і врожайністю. Рано викопана картопля весняної посадки, поки ще зелене бадилля менше вироджена ніж при затягуванні періоду збору врожаю;
Висока t грунту впливає на розпад гумусу, призводить до зупинки дихання і загибелі рослин;
Рекомендується застосовувати агротехнічні заходи, які спрямовані на зниження t грунту.
Додаткова інформація на моєму сайті: www.kartoshka.biz.ua
Картопляр сорто-дослідник Анатолій Резнік
ел. адреса: reznik.a@i.ua
тел. 098 20 858 00
Анатолий, ты и твоя семья молоды! Мне очень жаль, что нас разделяют не только расстояния. А так хочется встретиться, пообщаться с очень интересным человеком. Я из Приморского края, с Дальнего Востока. Вот сейчас скопировал твои статьи с переводом. Буду переваривать, применять у себя. У нас в Приморье повсеместно применяется выращивание ВСЕХ культур на высоких грядах. Уже с осени все пашут огороды только грядками 2-2,5 метровой ширины с межами (проходами) 60-70 см. Всех земных благ Вам и удачи в творчестве!
Я на Дальнем Востоке служил в железнодорожных войсках в 1986-88 годах. Был на должности старшего машиниста восстановительного крана ЕДК. Такие краны поднимают груз до 200 тонн и используются при восстановлении мостов, железнодорожных крушениях, выгрузки многотонажных грузов. Служил на БАМе в Февральске и обслуживал участок от Комсомольска на Амуре до Тынды. Очень красивая и богатая природа там, где я служил, но короткое жаркое лето – 4 месяца. Зима 40-градусная – 8 месяцев. Нету осени и весны. Дальний Восток заселён сотнями тысяч украинцев – целые города и посёлки. Приятно было пообщаться. Приморье – это очень богатый край, просто оазис с особенным климатом и природным разнообразием. Заходите на мою страницу на Ютубе по ссылке: https://www.youtube.com/channel/UC1BKOVI6unPYPvJ7488-dCQ/videos?disable_polymer=1